• raptorrent.com
 •  
  Home News
  News


  Семинар на тема „Въведение в интелектуалната собственост и ролята на Enterprise Europe Network в подкрепа на изследователските партньорства и технологичния трансфер“

  E-mail Print
  There are no translations available.

  Единният център за иновации на БАН има удоволствието да Ви покани да участвате в семинар на тема „Въведение в интелектуалната собственост и ролята на Enterprise Europe Network в подкрепа на изследователските партньорства и технологичния трансфер“. Обучението ще се проведе на 09.06.2023 г., от 10.30 ч., в конферентната зала на ЕЦИ-БАН, ул. Акад. Георги Бончев, бл. 26 Б.

  Целта на обучението е да се запознаят учените, предприемачите и представителите на бизнеса със същността на интелектуалната собственост и обектите на закрила, с фокус върху патентите и полезните модели, вътрешната нормативна уредба в областта, както и възможност да дискутират проблемите, с които се сблъскват при защита на интелектуални права с доказани специалисти.

  Събитието се организира в рамките на проект „Повишаване на иновационния капацитет на Българската академия на науките (БАН) в сферата на зелените и цифровите технологии“ към Националния план за възстановяване и устойчивост, Европейска нощ на учените (K-TRIO - 101061564) и Enterprise Europe Network – България (InnoForward - 101052626) към Единния център за иновации на БАН.

  За участие е необходимо да бъде направена регистрация на адрес:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctlNDltzC0lP-f_phMmnwD7N-xxnTQdvdn5poaf-L2MeTtcQ/viewform?usp=sharing

  Обучението е безплатно и с практическа насоченост.

  Програма: тук

   

  Нови разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес, показва събитието „Наука за бизнес“

  E-mail Print
  There are no translations available.

  Нови разработки на Българската академия на науките, готови да се превърнат в успешен бизнес или да му помогнат в оптимизацията на процеси, ще представи събитието „Наука за бизнес“. Форумът, който се провежда трета поредна година, ще се състои на 27 април от 10.00 часа в Интер Експо Център. Организатори са Българската академия на науките (БАН) и Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

  Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и изп. директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков ще открият събитието.

  Учените от институтите на Академията ще покажат последните разработки на БАН – технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ; катализатори за обезвреждане на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, разработени чрез използване на 3D принтиране; тестове за подбор, оценка на персонала, лидерство, екипна ефективност, организационна култура и организационна устойчивост при кризи и много други.

  В експо зоната ще можете да се запознаете с първия в България водороден електромобил; нова сензорна технология за сеизмично-активни райони; устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт; учебни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности; иновативни дронове и много други.

  Разработка на иновативен пробиотичен препарат с потенциал за повишаване на имунната резистентност на човека срещу вируси и патогенни бактерии (ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ ЕАД и Институт по инженерна химия) и как бизнесът срещна науката в лицето на учените от Института по обща и неорганична химия са примерите за успешно реализирани проекти, които ще бъдат представени.

  Участието е напълно безплатно и достъпно чрез бърза регистрация тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccP93pa_S4tuan2VBLf-hrTk-Ow3-MUiGld5HJGf1ldVDIZg/viewform?usp=sf_link

  Събитието се организира с подкрепата на Enterprise Europe Network към Единния център за иновации на БАН и Европейска нощ на учените (K-TRIO) .

  ПРОГРАМА НА „НАУКА ЗА БИЗНЕС“ 3

   

  Събитието на БАН и ИАНМСП „Наука за бизнес“ се завръща за трети път с най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес

  E-mail Print
  There are no translations available.

  Banner

  Събитието ще се състои на 27 април от 10.00 часа в Интер Експо Център и ще покаже редица презентации и експо зона с най-интересните прототипи и технологии

  За трета поредна година събитието на Българската академия на науките и Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия „Наука за бизнес“ ще представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес или да му помогнат в оптимизацията на процеси.

  Събитието ще се състои на 27 април от 10.00 часа в Интер Експо Център и ще покаже редица презентации и експо зона, в която ще можете да се запознаете с първия в България водороден електромобил; нова сензорна технология за сеизмично-активни райони; устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт; учебни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности; иновативни дронове и много други.

  Сред последните разработки на БАН са технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ; катализатори за обезвреждане на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, разработени чрез използване на 3D принтиране; тестове за подбор, оценка на персонала, лидерство, екипна ефективност, организационна култура и организационна устойчивост при кризи и много други.

  Участието е напълно безплатно и достъпно чрез бърза регистрация тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSccP93pa_S4tuan2VBLf-hrTk-Ow3-MUiGld5HJGf1ldVDIZg/viewform?usp=sf_link

  След успешна регистрация ще получите имейл с проект на програма.

  Събитието се организира с подкрепата на Enterprise Europe Network към Единния център за иновации на БАН и Европейска нощ на учените (K-TRIO).

   

  ПОКАНА за участие в среща по проект „Биоелектрохимични системи за очистване на органични замърсители“

  E-mail Print
  There are no translations available.

  Консорциумът по проект „Биоелектрохимични системи за очистване на органични замърсители“ финансиран от ФНИ в Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания – 2022 г., № КП-06-Н67/6, с координатор Институт по електрохимия и енергийни системи „Академик Евгени Будевски“, най-учтиво Ви кани да присъствате на началната среща по проекта, която ще се проведе на 23 и 24 февруари 2023 г., от 13.30 часа, в Информационния център на Единния център за иновации на БАН, гр. София, ул. Акад. Г. Бончев, бл. 26Б.

  Събитието се организира с подкрепата на Европейска нощ на учените (K-TRIO - 101061564) и Enterprise Europe Network – България (InnoForward - 101052626) към Единния център за иновации на БАН.

   

  УСТОЙЧИВИ ХОРИЗОНТИ: ЗАВИСИ ЛИ НАШЕТО БЪДЕЩЕ ОТ НАУКАТА?

  E-mail Print
  There are no translations available.

  На 7 февруари 2023 г. ще се проведе хибридна публична конференция на тема „ УСТОЙЧИВИ ХОРИЗОНТИ: ЗАВИСИ ЛИ НАШЕТО БЪДЕЩЕ ОТ НАУКАТА?“. Science|Business Network и световни лидери в научноизследователската и иновационна дейност ще се съберат за уникален, за да проучат дневния ред в областта на науката и технологиите за постигне на целите за устойчивост на планетата, и да намерят допирните точки, което включва:

  • - Каква е ролята на научноизследователската и иновационната дейност в преследването на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.?
  • - Ще направи ли Хоризонт Европа осезаема промяна и как днешните кризи ще повлияят на останалата част от стратегическия му дневен ред?
  • - Съвместими ли са наистина зеленият и цифровият преход и как да се управляват потенциалните рискове и непредвидените последици от паралелното преследване и на двете?
  • - Къде ще бъдат прокарани границите между международното сътрудничество и националните интереси в области, свързани с устойчивостта, не на последно място около технологичния суверенитет?
  • - Може ли прогнозирането да помогне на вземащите решения за НИИ да се споразумеят за това какво да дадат приоритет и как да съгласуват инвестициите с дългосрочните въздействия и резултати?

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПУБЛИЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ:

  График: Конференцията ще се проведе в Брюксел и онлайн на 7 февруари 2023 г. (9:00 – 17:30 CET). Регистрация за събитието е тук.

  Програма: Програмата, включително биографиите на лекторите, ще бъде достъпна онлайн до края на утрешния ден на страницата на събитието (04.02.2023 г.)

  Онлайн достъп: За да гледате конференцията на живо, ще трябва да влезете във виртуалната платформа. Имайте предвид, че въпроси ще могат да бъдат задавани само от присъстващите на място.

   
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  8 
  •  9 
  •  10 
  •  Next 
  •  End 
  • »  Bulgarian Academy of Sciences

  Banner

  Enterprise Europe Network

  Banner

  ПРОИНО

  Banner

  Researchers' Night

  Banner