• raptorrent.com
 •  
  Начало Новини Четвъртото издание на форума „Наука за бизнес“ беше проведено на 11 юни 2024 г.

  Четвъртото издание на форума „Наука за бизнес“ беше проведено на 11 юни 2024 г.

  Е-поща Печат

  Единният център за иновации на БАН, съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организираха форума „Наука за бизнес“. Тазгодишното издание беше четвърто поред, като вече се превръща в традиционно и чакано събитие за всички участници.

  Photo

  На 11 юни 2024 г. в Интер Експо Център институтите на БАН представиха пред пълната зала „Витоша“ 16 научно-приложни технологии, наред с пет примера за успешно сътрудничество между водещи учени и научноизследователски компании.

  Събитието беше открито от служебния заместник-министър на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов и служебния заместник-министър на образованието и науката акад. Николай Витанов, от изпълнителния директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков и от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Учените и техният иновативен капацитет трябва да се използват, за да има България силна и конкурентна икономика, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той допълни, че подобни инициативи скъсяват дистанцията между бизнеса и научните изследвания. Според изпълнителния директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков Българската академия на науките може да изпълни ролята на развоен център за бизнеса в страната.

  Photo Photo

  Сред показаните иновации бяха сензорна пипета, азотен тор с намалена загуба на тор, стъкловъглеродни покрития върху графитни материали, износоустойчив бетон и др. Добрите практики за сътрудничество, споделени както от учените от Академията, така и от представителите на иновационните компания, се отнасяха до високотехнологични решения като метод за рециклиране на отпадъци от лекарства, разработване на процеси за извличане на колаген, иновативно решение за оценка на замърсяване на водна среда с микропластмаси и др.

  Photo

  По време на форума в експо зона бяха разположени щандове с продукти и прототипи на 11 от институтите и звената на Българската академия на науките. Предвидена беше и възможност за двустранни срещи между учените и бизнеса.

  Photo Photo

  Събитието беше посетено от повече от 200 участници, сред които и представители на дипломатическите мисии и търговски аташета в страната. Посетителите имаха възможност през целия ден да зададат лично въпросите си към водещите изследователи от Академията, да се запознаят с възможностите за съвместни проекти между институтите на БАН и бизнеса, както и да затвърдят доверието в сътрудничеството с българските учени.

  Четвъртото издание на форум „Наука за бизнес“ беше част от програмата за честване на 155 години от създаването на Българската академия на науките.

   

  Българска академия на науките

  Банер

  Enterprise Europe Network

  Банер

  ПОРТАЛ ЗА ВРЪЗКА С БИЗНЕСА

  Банер

  Европейска нощ на учените

  Банер

  ПРОИНО

  Банер